Film og mote, hånd i hånd

Det er ingen tvil om at det vi ser i filmer har stor innflytelse på oss, og dette gjelder selvsagt også for mote. Noen av de største moteikonene i verden ble kjent gjennom kinolerretet, men har hatt innflytelse langt utover kinosalen.

Den lille sorte

Det finnes knapt et mer anvendelig og likevel ikonisk plagg, enn den lille sorte kjolen. Man tenker kanskje at dette er et klesplagg som alltid har eksistert i kvinners garderober, men faktisk var det Audrey Hepburn som stod bak dette plaggets popularitet. Holly Golightly fra Breakfast at Tiffany’s tok verden med storm, og LBD har vært et moteuttrykk siden den gang.

James Dean

Det har vel knapt vært noen annen mann som har påvirket måten menn kler seg på mer enn James Dean. Han var det arketypiske sex-symbolet, og viste en gang for alle at menn ikke trenger dress for å få beundrende blikk. I slitte jeans, en enkelt hvit skjorte og en skinnjakke, viste James Dean verden at menn hverken trenger dyre designerklær, glattpolerte hårsveiser eller en jobb på Wall Street for å nå toppen. Selv i dag er stilen til James Dean en klassisk look som mange fortsatt sverger til.

Diamanter er en kvinnes beste venn

Diamanter har vært på de rike og kongeliges halser og håndledd i hundrevis av år. Men da Elizabeth Taylor begynte å dukke opp med store diamantsmykker, armbånd og øreringer til enhver anledning – begynte også menigmann å se lengselsfullt etter de dyre stenene. Med høy glamourfaktor og en fryktløs stil fikk Elizabeth Taylor plass i motehistoriens hall of fame, og denne viste hun like godt på storskjermen som utenfor. I dag ville kanskje mange av Taylors antrekk virket litt i det meste laget, men det er ingen tvil om at hennes motesans har hatt stor innvirkning, også på dagens mote.